Između dana i noći

Između dana i noći

2018

Trajanje: 77

Orginalni Naziv: Između dana i noći

Godina Izdavanja: 2018

Reditelj: Andro Martinovic

Glumci: Sofija Rajovic, Tihomir Stanic, Marko Bacovic, Jovan Krivokapic

Žanr: Drama, Misterija

Film IZMEĐU DANA I NOĆI čine tri priče o ocu i sinu u tri različita vremenska razdoblja: kraj Drugog svjetskog rata, vrijeme pada Berlinskog zida i nakon raspada Jugoslavije.

Prva priča: Kraj je rata. Dok u daljini još odjekuju pucnji, u malo selo stiže grupa partizana, predvođena Kapetanom. Mještani pripremaju skromnu proslavu, ali pažnja Kapetana usmjerena je na jednog od njih, onog zbog kojeg je i žurio da što prije stigne u selo. Kada gotovo neprimijetno izdvoji Jakova i njegovog sina i odvede ih u obližnji do, dugom čekanju na osvetu je kraj. Suočeni sa Kapetanovim gnjevom, otac i sin naći će se pred nemogućim izborom.
Druga priča smještena je u 1989. godinu, u vrijeme pada Berlinskog zida i nagovještaja stvaranja jedne nove, ujedinjene Evrope.
Let Jugoslovenskog aerotransporta za Berlin, premda uredno najavljen, neprestano se odlaže. U isto vrijeme avioni drugih evropskih zemalja nesmetano odlaze ka svojim odredištima. Nestrpljenje među putnicima raste. Među njima je i Niko, kojem propadaju zakazani sastanci i koji polako gubi vezu sa spoljašnjim svijetom. Tamo negdje ostali su i njegova supruga i četvorogodišnji sin. Narednog jutra, dok se let JAT-a po ko zna koji put odlaže, Niko doživljava neobičan susret sa putnicima tek pristiglog aviona, među kojima je i mladić koji po svemu podsjeća na njegovog sina, ali dvadeset godina kasnije...
Treći dio filma odigrava se u postjugoslovenskom periodu. Otac traga za sinom koji je nestao i o čijoj sudbini se već dugo ništa ne zna. On je volšebno nestao iz svake evidencije, iz svih dokumenata; kao da nikada nije ni postojao. Svijet se u međuvremenu promijenio, ali traume koje su bile potisnute izranjaju na površinu: na jednom mjestu ekshumacije, za koje se mislilo da je sekundarna grobnica, Forenzičar razočarano konstatuje da su tu pokopani neki iz prethodnog rata. U bezizlaznoj situaciji, Otac se još jednom za pomoć obraća Mešetaru, koji je njegov vodič u lavirintu istrage.
Kada shvati da se potraga nikada neće završiti, Otac smišlja strašnu laž. Laž koja za njemu najbliže znači mogućnost da prihvate prošlost i kako-tako nastave sa svojim životima.