Dogman

Dogman

2018

7.3/10

Trajanje: 102

Orginalni Naziv: Dogman

Godina Izdavanja: 2018

Reditelj: Matteo Garrone

Glumci: Marcello Fonte, Edoardo Pesce, Nunzia Schiano, Adamo Dionisi

Žanr: Drama

Na periferiji između metropole i divljine, gde vlada zakon jačeg, živi Marčelo - sitan i blag čovek koji dane provodi u svojoj skromnoj radnji za negu i održavanje pasa ili sa ćerkom Alidom koju mnogo voli. No, tu živi i Simon, lokalni siledžija, prevarant i lopov, koji maltretira sve oko sebe. Odlučan da ponovo uspostavi svoje dostojanstvo nakon svega što je pretrpeo zbog Simona, Marčelo planira osvetu sa neočekivanim ishodom.

Mateo Garone, rođen je u Rimu 1968. kao sin pozorišnog kritičara Nika Garonea.  Za svoj film Gomora osvojio je brojne nagrade, dok je film Rijaliti osvojio Gran Pri Kanskog festivala 2012. godine. Godine 2015. Garoneov film Priča nad pričama bio je deo takmičarske selekcije za Zlatnu palmu na Kanskom festivalu.

Na površini mračni teški vestern govori o višegodišnjoj žrtvi koja pokušava da se odupre svom nasilniku nakon godina potčinjavanja. Ipak, u rukama reditelja sve se pretvara u mnogo rezonantniju univerzalnu priču o patnji i izgubljenim snovima, uglavnom zahvaljujući nezaboravnom centralnom liku koji je stvorio Garone i njegovi scenaristi, a koga je briljantno tumačio Marčelo Fonte.